آموزش پیانو یک فرآیند جذاب است که نیازمند صبر، تمرین و علاقه است. اگر شما علاقهمند به آموزش پیانو هستید، میتوانید از آموزشهای آنلاین، کلاسهای حضوری یا تمرین خصوصی با مربی پیانو استفاده کنید.
آموزش پیانو ممکن است شامل یادگیری نتها، تکنیکهای نواختن، تئوری موسیقی و تمرینات تقویتی شامل پرده زدن و اجرای قطعات موسیقی مختلف باشد. همچنین، شناختن دستگاه پیانو و تفاوتهای بین انواع آن نیز بسیار مهم است.
اگر مایل به شروع یادگیری پیانو هستید، میتوانید کتابخانه های محلی، آموزشهای آنلاین یا مراکز موسیقی محلی را بررسی کرده یا با یک مربی حرفهای تماس بگیرید تا اطلاعات بیشتری درباره آموزش پیانو دریافت کنید.
علاوه بر این، یادگیری پیانو میتواند به شما کمک کند تا بهتر از موسیقی لذت برده و با دیگران همراهی کنید. این هنر میتواند به شما احساس رضایت و شادی بخشیده و همچنین به بهبود تواناییهای شناختی، مهارتهای هنری و تمرکز کمک کند.
هنگام شروع یادگیری پیانو، مهم است که صبور باشید و به تدریج پیشرفت کنید. همچنین میتوانید از اپلیکیشنهای یادگیری موسیقی و منابع آنلاین استفاده کنید.
محور اصلی تئوری موسیقی، بحث در مورد ماهیت، اصول، قواعد و همچنین خواندن و نوشتن و اجرای موسیقی است. همه کسانی که به نوعی به فعالیت در زمینه موسیقی می پردازند نیازمند یادگیری تئوری موسیقی می باشند. بهرمندی از دانش تئوری موسیقی در کنار فعالیت های عملی می تواند پیشرفت یک هنرجو را تضمین کند.
خوشبختانه کتاب های مختلفی در زمینه تئوری موسیقی در کشورمان منتشر شده است که هنرجو می تواند به تنهایی یا زیر نظر مربی به یادگیری مفاهیم آن بپردازد. از میان کتاب های منتشر شده در ایران شخصا کتاب تئوری موسیقی تالیف استاد پورتراب را می پسندم. این کتاب در عین سادگی و روان بودن تقریبا به همه مباحث تئوری موسیقی پرداخته است و می تواند مرجعی مناسب برای علاقه مندان به موسیقی باشد.
کلمه سلفژ ممکن است برای بسیاری از هنرجویان مبتدی نا آشنا باشد. معنی این کلمه نت خوانی است. در این بخش هنرجو باید با مبانی نت خوانی به صورت تئوری و عملی آشنا شود. برای خواندن و نوشتن موسیقی از خط مخصوص موسیقی یا خط نت استفاده می شود که همه هنرجویان برای فراگیری اصولی سازشان به آن نیاز دارند. خط موسیقی ابزار و الفبای آموزش در موسیقی است که مانند هر خط دیگری از نشانه ها و قواعد خاص خود بهره می گیرد. از آنجا که یادگیری و تسلط بر این خط نیازمند تمرین فراوان و همچنین صرف زمان کافی است از این روهنرجویان برای کسب موفقیت در سازشان باید از همان ابتدا یادگیری خط نت را در راس کار خود قرار دهند.
سلفژ خود شامل دو بخش است:
هدف این بخش از سلفژ آشنایی هنرجو با نت های موسیقی (از بم ترین تا زیرترین در گستره صوتی- موسیقایی)، درک ریتم و ریتم خوانی ، تقویت سرعت در چشم خوانی (Reading) و تسلط وی بر اجرای نت های مورد نظر است.
بخش آوازی سلفژ تربیت گوش (Ear Training) هنرجو از نظر آوایی و درک صوت و نیز آموزش وی برای خواندن و سراییدن صحیح نت های موسیقی است.
از نظر اصول آموختن موسیقی سلفژ یکی از پایه ای ترین و تاثیرگذارترین بخش ها برای تربیت یک نوازنده و یا خواننده است. لذا عدم آشنایی هنرجو با این بخش موجب تضعیف پایه آموزش موسیقی در وی خواهد شد.
یادگیری پیانو به تنهایی و جدا از توانایی نواختن آن پس از آموزش، از آنجا که ورودی است به مهارتی نوین منجر به توسعهی انسان شده و با پرورش خلاقیت و بهبود وضعیت آگاهی منجر به گسترش عملکرد شناختی مغز و روان میشود.
یادگیری نواختن پیانو مسیری سخت است که پیمودن آن نیازمند انگیزه، صبر، نظم و تکرار بوده و به مقصد رسیدن در آن بسیار ارزشمند و دلخواه میباشد. انگیزه باعث میشود تا فرد علاقهمند از کارهای غیر واجب دیگر پرهیز کرده و زمان بیشتری صرف آموختن کند. نظم و تکرار باعث تقویت قوای ذهنی و جسمی برای نواختن پیانو میشود. ترکیب این موارد با صبر و شکیبایی میتواند چشیدن طعم پیروزی و لذت آموختن را تضمین نماید.
آموزش موفق پیانو در یک روند ترکیبی از برنامهی درسی منسجم، تمرین و تکرار مداوم و عشق به موسیقی تجلی مییابد. یافتن مهارت در کار با پیانو نیازمند تمرین بسیار و مداوم است، میتوان با حداقل سی دقیقه تمرین در روز پس از مدت نه چندان طولانی به مهارتهای کافی در نحوه قرار دادن دست، نشستن صحیح پشت پیانو، چیدمان انگشتان و تقویت حافظهی عضلانی دست یافت.
برای یک هنرآموز هدف از یادگیری پیانو کسب توانایی در نواختن قطعات دلخواه موسیقی است. اما میتوان اهداف یادگیری پیانو را گسترش داده و هدف را توسعهی توانایی فرد در درک موسیقی و ایجاد پایهای محکم در نوازندگی بیان کرد. هدف از آموزش پیانو علاوه بر اینها تقویت مهارتها و توانایی و استعداد انسان در زمینه تمرکز، خلاقیت، نظم و خلق هنری است. از دیگر اهداف میتوان فهم و درک سبکها و ژانرهای موسیقی و کسب دانش در تئوری موسیقی را برشمرد.
یک استاد پیانو میتواند با استفاده از راهکارهایی ساده شوق و انگیزه هنرآموز خود را زنده نگه داشته و با تقویت پایههای موسیقی و فن پیانو نوازی در او کار آموزشش را پیش برد. از جمله این راهکارها میتوان به این موارد اشاره کرد:
اگر شما فردی هستید که تابه حال با پیانو کار نکرده اید برای آموزش خود در ابتدا باید از چهار مرحله ای که در زیر برایتان بیان می کنیم عبور کنید
۱)آشنایی با ساختار صفحه کلید: پیانو دارای ۸۸ کلید است که افراد در ابتدا باید با این کلیدها آشنایی پیدا کنند و بدانند که چگونه با انگشتان خود از این کلیدها استفاده نمایند زیرا در غیر این صورت و بدون آشنایی با صفحه کلید نواختن ساز با ۸۸ کلید که از آن ها اطلاعاتی ندارید کار کاملا غیرممکنی می باشد.
۲)نواختن گام پنج انگشتی: در اینجا منظور این است که در ابتدا باید یاد بگیرید که نت c را پیدا کنید سپس انگشت وسط یکی از دستان خود را روی آن بگذارید و هر دو انگشت که از طرفین می ماند را مطابق الگو بر روی دکمه های دیگر جایگذاری کنید و موقع نواختن باید یاد بگیرید که از دکمه های بالا و پایین دست خود نیز استفاده کنید این کار را با یکی از دستان خود تمرین کنید تا کاملا حرفه ای شوید سپس به سراغ دست دیگر روید و بعد از آن که هر دو دستتان کاملا حرفه ای شد می توانید برای نواختن از هر دو دست خود کمک بگیرید.
۳)نواختن با پنجه: در این مرحله باید یاد بگیرید که چگونه می توانید برای نواختن از پنچه های خود استفاده کنید برای اینکه بتوانید این کار را به درستی انجام دهید به وقت و حوصله زیادی احتیاج دارید پس در این مرحله عجله نباید کرد و باید در آرامش همه مراحل را پشت سر گذاشت.
۴)آشنایی با نت های صفحه کلید: اگر می خواهید این مرحله را کامل و به صورت اصولی یاد بگیرید بهتر است که هنگام تمرین آن تنها نباشید و فرد دیگری نیز همراهتان باشد و از او بخواهید که به صورت تصادفی یک نت را بگوید و شما آن را سریع پیدا کنید و بنوازید این کار را آن قدر تکرار کنید که تمام نت ها و جایگاه آن ها را از بر شوید و بتوانید در چشم بر هم زدنی آن ها را پیدا کنید.
•آهنگ زیاد گوش کنید: نکته مهم دیگر در آموختن پیانو این است که فردی که قرار است مورد آموزش قرار گرفته شود باید بسیار زیاد آهنگ هایی که دارای ساز پیانو هستند را گوش کند ولی این نکته به این معنا نمی باشد که فرد کپی برداری کند.
•خرید پیانو: شاید برخی افراد فکر کنند که شاید این مسئله مهمی نباشد و با هر پیانو توانست آموزش را یاد گرفت اما ضعف بسیاری از افراد می تواند به علت نداشتن پیانو مناسب باشد نه اینکه دارای استعداد نیستند و یا ضعف در یادگیری دارند.
•به دست ها نگاه نکنید: کسانی که تازه شروع به آموختن پیانو کردهاند خیلی علاقه زیادی دارند که موقع نوازندگی به دست های خود نگاه کنند اما این یک روش غلط و کاملا اشتباهی است و باید این عادت را از بین ببرند و بدانند که هنگام نواختن نباید اصلا به دست های خود نگاه کنند.
•همزمان با نواختن ملودی را بخوانید: شاید فکر کنید که این همان خوانندگی است ولی این روش با خوانندگی بسیار متفاوت است و زمزمه کردن ملودی هنگام نواختن پیانو باعث می گردد که هر قطعه ای را که می نوازید در ذهنتان بهتر ثبت گردد.